Monday, November 11, 2013

Pesukoneen ja Pöytäsingon käyttö

 Pesukoneen käyttö

Tässä siis linjallamme käytössä oleva Kärcher PC 60/115T. Tällä koneella lähtee osista ylimääräinen lika, kuten öljyt ja se toimii periaatteessa kuin tiskikone.

Koneen lastaus tapahtuu avaamalla päällä sijaitseva kansi. Myös keltainen pikkuluukku on avattavissa ja siinä voi pestä pienet osat, esim. ruuvit.

Vasemmalta löytyy koneen ohjainpaneeli. Kone käynnistetään vääntämällä ensin virtakytkintä (punainen, alhaalla), sitten keskimmäistä nuppia ja ylä oikeaa nuppia. Viimeisenä (tai jopa siinä välissä) asetetaan tahdottu pesulämpötila, joka on nähtävästi eri vuosina ollut eri standarti, sillä joidenkin blogeista on löytynyt "ehdoton 70C", mutta meidän vuosiluokallamme on nähtävästi ollut käytössä 80C.

Kun vihreä valo syttyy alhaalla oikealla, on kone valmis. Tähän menee kuitenkin 80C kohdalla jopa +40min, joten kone kannattaa laittaa päälle mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tekemistä.

Pesukoneen ollessa lämmin voi luukun avata ja pestävät osat asetetaan koneen sisällä olevaan koriin.
Kun esineet ovat korissa, luukku suljetaan ja lukko laitetaan kiinni.


Pestävästä osan puhtaudesta riippuen koneen voi asettaa pyörimään 5-10min (tai enemmänkin, mutta junan osia pestäessä tämä oli standarti).
Pyörimisaika asetetaan ohjauspaneelissa ylhäällä oikealla sijaitsevasta nupista.

Kone lähtee heti pyörimään kun aikanuppia on väännetty ja se pyörii kunnes nuppi saavuttaa alkuperäisen pisteensä.
Ajan loppuessa, luukku avataan, osat otetaan ulos (huom: osat ovat kuumia! Pidä hanskoja tai anna osien jäähtyä hetki ennen käsittelyä) ja kuivataan käsipaperilla.
Jos osat ovat vielä likaisia, voi ne rauhassa pestä uudestaan.

Kone sammutetaan sulkemalla luukku ja kääntämällä nupit "OFF" asentoon vastakkaisessa järjestyksessä kuin laittaessa päälle (= ylin, keskimmäinen, virtakytkin).


Pöytäsinko


Pöytäsinkomma on Röslerin pöytäsinko ja se käyttää pieniä rautaisia rakeita osien puhallutukseen, samalla periaatteella kuin hiekkapuhaltimet.
Käytä sinkoa käsitellessä vähintään suojalaseja (mielellään kaikkea mahollista maasta taivaaseen), sillä koneesta saattaa singahdella pieniä rautakuulia pyörimisen päätteeksi.


Kuvassa siis koko höskä: Vasemmalla itse sinko/kammio ja oikealla harmaa ohjauspanelli.


Kone käynnistetään paneelin sivusta vasemmalta, punaisesta virtakytkimestä, jollainen löytyi myös pesukoneesta.
Virtakytkimen jälkeen painetaan paneelista vihreää painiketta, jonka yllä lukee "Ohjausjännite päällä".
Näin kone on valmiina käytettäväksi.
Rummussa on kaksi lukitusta, joista alempi lukittuu kunnolla kun kone laitetaan pyörimään.
Alempi lukko avataan kuitenkin Aina ensin, sillä se vääntyy jos vain ylempi avataan ja ovet aukeavat.
Kun molemmat lukot ovat auki, ovet aukeavat melkein itsestään.
(Oikeanpuoleinen ovi tuppaa avautua liiankin innokkaasti ja se lämähtää koneen keskimmäiseen torniin.)
Kun ovet ovat auki, asetellaan puhallettavat osat rummun sisällä olevaan koriin.
Ovet suljetaan ja ylempi lukko suljetaan ensin, alempi viimeisenä.
Nyt kone laitetaan pyörimään: Aiemmin painetun vihreän napin vieressä on neljä muuta nappia, ensimmäinen näistä lukitsee kaapin lukon ja loput laittavat koneen pyörimään.
Jokainen valoton nappi painetaan rauhallisesti vasemmalta oikealle palamaan. Nappi nro. 3:mea pitää painaa n. 1sec kauemmin kuin muita.
Sinko on nyt käynnissä ja sen pitäisi pitää rauhallista huminaa. Paneeliin oikealle ylhäälle tulee 2 minuutin ajastin. (Oletettavasti samasta vehkeestä voi säätää myös pyörimis-ajan pituuden, mutta tämä on ollut sopiva aika kaikkeen puhallutukseen.)
Kone on valmis kun valo paneelin päällä vilkkuu.


 Ajastimen päätyessä nollaan, kestää vielä n. 1min ennen kuin valo alkaa välähdellä kuin joku hätävalo.
Valon vilkkuessa paneelista sulkeutuu jo valmiiksi yksi valo. Jäljellä olevat toiminnot sammutetaan valonappien alla olevista punaisista napeista, vastakkaisessa järjestyksessä ja jälleen rauhallisesti painellen.
Vihreä valo jää  päälle.


 Sammutuksen jälkeen odotetaan mielellään hetki ennen luukkujen avaamista, jotta mahdollisimman moni rae on löytänyt rummun pohjan.
Luukut avataan samaantapaan kuin alussa: Ensin alempi, sitten ylempi. Valmiissa osissa ei pitäisi olla enää paljoa epäpuhtauksia ja ne voidaan puhalluttaa vielä uudestaan jos on jäänyt tarvetta enemmän ruostetta ja maalia.

Lopuksi suljetaan koneesta luukut ja laitetaan lukitukset paikalleen. Kone suljetaan vääntämällä virtakytkin "OFF" asentoon.


Ja nyt tuli niin kiva ja lämmin olo kun sai kuvalliset ohjeet hötskien käyttöön. Sitten odotetaan jos joku vois korjailla jos jotain työvaiheita jäi välistä.



No comments:

Post a Comment