Wednesday, September 18, 2013

Monta rautaa yhdessä tulessa

Olen taas jäänyt pois tunneilta, vaikka asetin itselleni tavoitteen skarpata tälläviikolla (37).
Olen yksinkertaisesti saanut liian monta rautaa samalle tulelle, kun jouduin tälläkertaa pankin kanssa leikkimään opintolainojen kanssa (ei ollut siis heidän syytään, en vain itse osannut hoitaa asiaa oikein, kun ensimmäistä kertaa olen muutakin tekemässä kun siirtämässä rahaa tililtä A tilille B). Kännykkä sanoi poks ja kaikki numerot lähti.
Sain sitten vielä uuden asunnon ja muutto alkoi (ja rahat, joiden saamiseksi tappelin rystyset verillä meni yhtä nopiaan kun tulikin). Sitten oli vielä harrastukset viemässä yhden jos toisenkin päivän mennessään.
Harkitsin jo pikkuhiljaa opintojen lopettamista, mutta päätän vielä tapella kun tähänkin asti sitä saanut tehdä
(+ tykkään tästä alasta edelleen).

Tässä sitten menetetyille päiville jotain korvaavaa:

Maalien koostumus:


Maalipinta on muovikalvo jonka pääomainen tarkoitus on suojata maalattavaa pintaa korroosiolta, sekä mekaaniselta kulutukselta. Riippuen maalattavasta pinnasta, tarkoituksena on myös luoda silmälle mielyttävämpää ulkonäköä.
Useimmiten maalilla tarkoitetaan nestemäisiä värejä, joita levitetään joko telalla, siveltimellä tai ruiskuttamalla, mutta käytössä on myös esim. Jauhemaali, joka kiinnittyy pintaan sähkövarauksen avulla ja sulatetaan uunissa yhtenäiseksi maalikalvoksi - keskityn nyt kuitenkin niihin nestemäisiin maaleihin toistaiseksi.

Maaleja on paljon erilaisia ja niiden koostumus vaihtelee niin tehdaskohtaisesti kuin aikakohtaisesti, sillä maalien koostumuksia kehitellään jatkuvasti.

Maali koostuu pääosin sideaineesta ja pigmentistä sekä apuaineista. Maalausvaiheessa käytetään myös liuottimia tai ohenteita, jotka antavat maalille oikean viskositeetin joka edesauttaa maalin leviämistä tasaisesti maalattavalle pinnalle.

Sideaine on maalin pääaines ja siitä riippuu pinnan koko lopputulos. Sideaine määrittelee pinnan tarttuvuuden, kiillon ja kimmoisuuden. Kuivuessaan se tarttuu maalattavaan pintaan sekä muodostaa suojaavan muovikerroksen. Maalit voidaan jaotella eri ryhmiin käytettyjen sideaineiden mukaan: akryylimaalit, alkykydimaalit, epoksimaalit, polyuretaanimaalit ja öljymaalit.
Maalit voidaan myös jaotella fysikaalisesti ja kemiallisesti kuivuviin maaleihin ja tämän määrittelee pääasiassa käytetyn sideaineen ominaisuudet.

*Fysikaalisesti kuivuvissa maaleissa käytetään liotinaineena vesipohjaisia liuotteita ja sideainetta nimeltä polymeeri.
Jotkin näistä maaleista liukenevat kuivumisen jälkeen uudestaan liuottimeen.
Kuivumisnopeus riippuu liuoteiden haihtumisnopeudesta.
Kloorikautsu-, lateksi-, vinyyli- ja akryylimaalit ovat fysikaalisesti kuivuvia maaleja.

*Kemiallisesti kuivuvat maalit koostuvat ainesosista, joidenka sideaineet nimensä mukaisesti kuivuvat kemiallisesti joko reagoimalla toisiinsa tai ympäristöön.
Kemiallisesti kuivuvat maalit voidaan jaotella seuraavasti: hapettumalla kuivuvat (verkottuvat hapen vaikutuksesta), kosteutuskovettuvat (sideaine reagoi ilman kosteuden kanssa), kaksikompomentti (ainesosat reagoivat toisiinsa, esim. sideaine + kovete) ja polttomaalit (esim. jauhemaalaus)
*Ei liukene kuivumisen jälkeen liuottimiin.

Pingmentit ovat yleensä hienojakoista värillistä jauhetta, joka joissakin maaleissa saattaa toimia sitovana aineena, suojaa pintaa UV-säteilyltä ja edesauttaa estäämään ruosteen muodostumista. Pigmentti mielletään kuitenkin pääosin peittäväksi ja väriä tuovaksi aineeksi.

Pigmenttejä on epäorgaanisia ja orgaanisia. Orgaaniset pigmentit eivät peitä yhtä vahvasti maalattavaa pintaa kuin epäorgaaninen, mutta siinä on lähes rajattomat värimahdollisuudet.

Apupigmentit ovat sitovia ja suojaavia aineita, jotka myös auttavat muodostamaan maalikalvosta tiiviimmän ja vahvemman. Apupigmentit eivät yleensä vaikuta maalin peittokykyyn tai värisävyyn.

(Käytin pintakillan tietokantaa ja mm. näitä linkkejä tiedon keruuseen:
http://www.digipaper.fi/coatings/33461/index.php?pgnumb=41
https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/33947/Hytonen_Karoliina.pdf?sequence=1)

Maalien mittaus:

- Tilavuusmittana -
Maalien mittaus tilavuusmittana vaatii avukseen mittatikkua tai purkkia, jossa näkyy mitta-asteikko. Mitat ilmoitetaan joko tilavuusosina tai prosenteina.

- Painon mukaan -
Maalin käyttöteknisessä tiedotteessa lukee maaliin tarvittavien kompomenttien määrän. Tämä määrä voi samoissa maaleissa vaihdella ajanmyötä, joten on aina tärkeää tarkastaa tiedote ennen sekoittamista.
Ennen sekoittamista on aina tarkistettava seuraavat asiat:

- Tarkistetaan, että sekoituskone on päällä ja käynyt ainakin kerran (jos ei ole varmuutta, sekoituksen voi käynnistää kerran.)
- Tarkista sävyjen riittävyys tarvitsemasi maalin määrään.
- Tarkasta maalin juoksevuus.
- Nollaa vaaka ennen sävyn valmistusta = aseta tyhjä maaliastia vaa'alle ja paina nollauspainiketta.
- Varmista, että sävy on oikea. Sävyn voi testata sekoittamalla pieni määrä maalia ja maalaamalla koepalan. (Huom. Koepalakin on aina lakattava, jos lopputulos sitä vaatii. Sävy voi näyttää erilaiselta lakkapohjan alta.)
- Jos teet virheen sävytyksessä, noudata tietokoneen ohjeita sävyn korjaamiseksi.
- Sekoita maaliseos aina ennen maalaamista ja aina silloin, kuin kaavan ohje sitä vaatii.

--------------------------------------------------------------------

Olispa irl kuvamateriaalia tuota tekstivirtaa lievittämään, mutta saatte tyytyä airbrush ja vesiväri harjoituksiin WHOP!



Pitkään aikaan (ja ekaa kertaa ihan kotona) kokeilin vapaalla kädellä airbrush maalausta.
Roisku vahingossa ruskeaa akryylia päälle (terveisin täplät)

No comments:

Post a Comment